MTE 2020, Kuala Lumpur, Malezija

Vodeća azijska izložba inovacija MTE 2020

HRVATSKI POSLOVNI USPJESI U MALEZIJI

Hrvatski inovatori i poduzetnici postigli su na velikoj međunarodnoj izložbi inovacija i novih tehnologija, MTE 2020, u Kuala Lumpuru, Malezija, novi veliki uspjeh. MTE je ove godine okupio 600 inovatora iz Malezije i brojnih država jugoistočne Azije i Europe, s naglaskom na izvrsnu poslovnu posjetu koja je rezultirala velikim brojem ostvarenih kontakata u svrhu komercijalizacije hrvatskih inovativnih proizvoda na malezijskom i ostalim tržištima država ASEAN-a. Za 9 predstavljenih najboljih hrvatskih inovacija i novih proizvoda, izlagači su osvojili ukupno 13 nagrada, 2 nagrade za najbolje inovacije u kategoriji, 5 zlata, 2 srebra i 1 broncu, te 3 posebne nagrade.

Najbolji hrvatski izlagači bili su Mirjana Brlečić, PRIRODA LIJEČI d.o.o. za inovaciju „Undo Age Krema sa snježnom algom i Insert Aqua Krema s vodom švicarskog ledenjaka“ i Luka Biondić, Ljubomir Lokin, 3D Tech d.o.o. za inovaciju „3D Printanje tehnologijom MLA DLP“, koji su uz nagrade za najbolje inovacije u svojim kategorijama osvojili i zlatne medalje.

Dobitnici ostalih zlatnih medalja su Tomislav Bronzin, CITUS d.o.o. za inovaciju „Individualizacija anonimnih identiteta korištenjem umjetne inteligencije“; Sanja Martinez i Ivana Šoić, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu za inovaciju „ReCorr QCQ“ i Darko Špiljarić, DIZZ CONCEPT d.o.o. za inovaciju „Pop-up kitchen PIA“.

Srebrni su Snježana Firšt Rogale, Jelka Geršak, Dubravko Rogale, Željko Knezić, Suzana Uran, Siniša Fajt, Daniel Časar Veličan, Damir Begić, Sonja Šterman i Simon Rajh, Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet elektronike i računarstva  Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta za strojništvo Univerze v Mariboru i Univerzitetni klinični center Maribor za inovaciju „Pametna odjeća za osobe s dijagnosticiranom demencijom“ i Inga Kovačić Sindik, Kristalna Ideja d.o.o. za inovaciju „iTherapy Hybrid – smart air purifier and modulator“.

Brončanu medalju osvojio je Zvonimir Viduka, Altpro d.o.o. za inovaciju „„M“ senzor za monorail vlakove“.

Uz niz vrijednih odličja po kojima je hrvatska bila najbolji inozemni izlagač, uspjeh na MTE 2020 očituje se osobito u nizu poslovnih kontakata naših inovatora/poduzetnika s potencijalnim malezijskim partnerima. U organizaciji ove izložbe, suradnjom Saveza inovatora Zagreba, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Kuala Lumpuru, Hrvatske gospodarske komore i organizatora MTE, malezijske kompanije PROTEMP, ostvaren je izuzetan komercijalni učinak. Tako su svi hrvatski poduzetnici koji su osobno sudjelovali na izložbi, ostvarili niz izravnih poslovnih razgovora koji obećavaju skori plasman naših proizvoda na tržište jugoistočne Azije. Tako se očekuje mogućnost kupnje izvorne, prirodne hrvatske kozmetike, linije NIKEL u specijaliziranoj trgovini hrvatskih proizvoda u Kuala Lumpuru, primjene inovacije tvrtke CITUS u velikim malezijskim trgovačkim centrima, izvoz jedinstvene Pop-up kuhinje zagrebačkog DIZZ CONCEPT-a i izvoza ReCorr QCQ, proizvoda nastalog na zagrebačkom Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Maleziju.

Važan programski sadržaj MTE, bilo je drugi skup „Malaysia-Croatia Technology Exchange“, kao forum za razmjenu inovacija i znanstveno-tehnoloških dostignuća i suradnju hrvatske i malezijske poslovne zajednice. U sklopu tog skupa je mr.sc. Tajana Kesić Šapić, direktorica u Hrvatskoj gospodarskoj komori, predstavila temeljna obilježja hrvatskog gospodarstva i mogućnosti ulaganja u RH.

I ove godine je na hrvatskom izložbenom prostoru sudjelovala kompanija INFOBIP, koja sa svojim IT proizvodima i uslugama već dugi niz godina uspješno posluje na tržištima jugoistočne Azije. Za sve dosadašnje poslovne i inovacijske uspjehe, organizatori su Infobip nagradili novim priznanjem, Nagradom “Krešo Glavač”. Nagrada bi tebala postati tradicionalna s namjenom poticanja gospodarske suradnje između Hrvatske i Malezije. Nagrada nosi ime bivšeg hrvatskog Veleposlanika u Kraljevini Maleziji kao oblik priznanja i zahvalnosti za njegov izniman doprinos hrvatsko-malezijskoj suradnji.

Hrvatski inovatori i poduzetnici izražavaju osobitu zahvalnost veleposlanstvu RH u Maleziji, na čelu s Veleposlanikom g. Ivanom Velimirom Starčevićem, za iznimno vrijednu potporu, dobrodošlicu i aktivno sudjelovanje u svim poslovnim aktivnostima tijekom boravka u Maleziji.

Hrvatsko izaslanstvo predstavilo je 45. hrvatski salon inovacija INOVA – BUDI UZOR 2020, koji se u studenom o.g. održava u Zagrebu. Najveća hrvatska izložba inovacija privući će prema obećanjima voditelja nacionalnih izaslanstava, veliki broj inovatora iz Malezije, Indonezije, Singapura, Irana i Tajvana.

Hrvatski nastup na MTE 2020 organizirali su Savez hrvatskih inovatora i Savez inovatora Zagreba, uz veliku potporu Gradonačelnika Grada Zagreba g. Milana Bandića i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Kraljevini Maleziji.

Savez inovatora Zagreba

Popis izlagača s nagradama MTE 2020