KIDE 2016, Taiwan

SVJETSKI USPJEH HRVATSKIH INOVATORA U AZIJI

Hrvatski inovatori su s velikim uspjehom završili sudjelovanje na dvije svjetski značajne izložbe inovacija u Hong Kongu i Kaohsiungu, Taiwan. U Kaohsiungu je održana izložba inovacija i novih dizajna Svjetske organizacije udruga inovatora „WIIPA“ uz sudjelovanje više od 500 izložaka iz 26 država iz cijeloga svijeta. KIDE je središnje godišnje okupljanje inovatora iz cijeloga svijeta, članova prestižne svjetske organizacije WIIPA. Na toj spektakularnoj izložbi hrvatski inovatori su postigli, u punom smislu riječi, zlatni uspjeh, osvojivši ukupno 12 odličja za 10 inovacija, novih proizvoda i novih dizajna.

Najuspješniji hrvatski izlagač bio je pobjednik ovogodišnje hrvatski izložbe inovacija INOVA, Vjekoslav Majetić, DOK-ING d.o.o., za inovaciju „MULTIFUNKCIONALNO KOMUNALNO ELEKTRIČNO VOZILO tom-tom“, sa Velikom nagradom izložbe i zlatnom medaljom. TOZ PENKALA d.d. Zagreb, LUDUM TRADE d.o.o., za inovaciju „Glinamol“, nagrađeni su zlatnom medaljom i posebnom nagradom organizacije inovatora iz Macaoa, „MIIA“.

Zlatne medalje osvojili su Mirjana Brlečić, PRIRODA LIJEČI d.o.o., za inovaciju „NIKEL PRIVE“, Tomislav Juratovac, PRO-HEPRO d.o.o., za inovaciju „Helloquent Wi-fi“, Dubravko Rogale i Snježana Firšt Rogale, Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, za inovaciju „Integrirani tehnički podsustav za inteligentnu vojnu i zaštitnu odjeću“, Anita Bušić, LIVE GOOD j.d.o.o., za inovaciju „BodyRecog – The Body Shape Tracking App“, Almir Karabegović, ADLEJA d.o.o., za inovaciju „Spirala za kobile“, Ivana Legović i Roberto Legović, DERMOESTETIK d.o.o., za inovaciju „FLASH VITAMIN CREAM“ i Tomislav Bronzin, CITUS Ltd., za inovaciju „C@N PersonRecog – Gender & Age Group Recognition Software“.

Srebrno odličje osvojila je Sanja Lončarek, za inovaciju „Drvene natikače s promjenjivim gornjištem“.

Središnji godišnji sastanak svjetske organizacije, WIIPA, bila je prigoda za uskladbu aktivnosti nacionalnih asocijacija u tijeku 2017.g. Hrvatsko izaslanstvo je tom prigodom primilo niz čestitki za izuzetno uspješnu izložbu INOVA – BUDI UZOR 2016, uz najavu dolaska gotovo svih nacionalnih asocijacija članica WIIPA-e ma izložbu INOVA – BUDI UZOR 2017 u Osijeku.

Značaj ovih hrvatskih uspjeha i važne uloge u svjetkoj zajednici inovatora, izniman je s obzirom na vodeću ulogu Taiwana u svijetu inovatora i veliki i dugogodišnji gospodarski uzlet ove male ali ekomomski značajne azijske države.

Neposredno prije Taiwanske izložbe, hrvatski inovatori i poduzetni sudjelovali su na InnoDesignTech Expo, koja je u Hong Kongu okupila 450 izlagača iz 23 zemlje svijeta. U okviru ove izložbe predstavljene su inovacije, nove tehnologije i dizajnerska rješenja u proizvodnji, trgovini i uslugama, a sve s ciljem komercijalizacije inovacija na tržišku Hong Konga, Kine i ostalih azijskih zemalja. Jedno od rijetkih odličja na ovoj izložbi osvojili su Ivana i Roberto Legović, DERMOESTETIK d.o.o., za inovaciju „FLASH VITAMIN CREAM“, što je jedina nagrada inovaciji iz EU.

U okviru ovog sajma organizirana je i dvanaesta Inovacijska misija u sklopu koje su hrvatske inovativne tvrtke održale B2B razgovore s potencijalnim poslovnim partnerima i distributerima iz Kine. Voditeljica Inovacijske misije, direktorica Sektora za industriju i IT, Tajana Kesić Šapić, izrazila je zadovoljstvo što smo jedina EU zemlja koja je osvojila nagradu na ovom prestižnom sajmu. „Održali smo preko 30 poslovnih razgovora sa mogućim partnerima i otvorili vrata našim inovatovnim tvrtkama na ovo tržište. Ovo je samo početak jer do realizacije bilo kakvog konkretnog posla na tržištu Hong Konga i Kine dug je put. Drago mi je da smo sudjelujući po prvi put na sajmu inovacija u Hong Kongu uspjeli pokazati da iako smo mala zemlja imamo sjajne inovacije za svjetska tržišta“ naglasila je Kesić Šapić.

Hrvatsko sudjelovanje na ove dvije prestižne azijske izložbe organizirali su Hrvatski savez inovatora – Savez inovatora Zagreba, Hrvatska gospodarska komora uz potporu Grada Zagreba.

Savez inovatora Zagreba
Predsjednik
Ladislav Prežigalo

PREUZMITE
Popis izlagača s nagradama KIDE 2016

[na vrh]