INOVA – BUDI UZOR 2016, Zagreb

41. HRVATSKI SALON INOVACIJA s međunarodnim sudjelovanjem
12. IZLOŽBA INOVACIJA, PROTOTIPOVA I STUDENTSKIH POSLOVNIH PLANOVA
09. – 12. studeni 2016., Zagreb – Zagrebački velesajam, paviljoni 7 i 7a

INOVA

INOVA je tradicionalna nacionalna izložba inovacija koja od 1971.g. redovito svjedoči o najvećim uspjesima hrvatskog inventivnog rada. INOVA je pokretač i simbol inovatorstva u R. Hrvatskoj.

U 41. godina postojanja INOVA je okupljala, poticala i javnosti predstavljala tisuće hrvatskih i stotine inovacija iz inozemstvu.

Dugogodišnja tradicija izložbe INOVA dala je veliki poticaj zagrebačkom inovatorstvu. Hrvatski savez inovatora je od 2003. godine želeći potaknuti ravnomjerniji inovatorski razvitak u RH, počeo priređivati nacionalne izložbe i izvan Grada Zagreba. Rezultat te želje su vrlo uspješne izložbe u Ogulinu, Samoboru, Rijeci, Čakovcu, Osijeku, Šibeniku i Karlovcu.

INOVA se ove godine u skladu s novim planom bienalnog održavanja u Zagrebu vratila na mjesto najvećih uspjeha, zadržavajući redoviti termin početkom studenog.

 

SVEČANO OTVARANJE

Svečano otvaranje izložbe INOVA-BUDI UZOR 2016. bilo je na Zagrebačkom velesajmu  09. Studenog 2016.

Izložbu je otvorio Gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić u pratnji direktorice ZV, gđa Dina Tomšić, Direktorica sektora industrije i IT Hrvatske gospodarske komore, mr. Tajana Kesić Šapić, Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo gospođa Mirka Jozić, predsjednica Hrvatskog saveza inovatora gđa Ljiljana Pedišić i predsjednik Saveza  inovatora Zagreba, g. Ladislav Prežigalo.

Otvaranje INOVA-BUDI UZOR privuklo je velik broj posjetitelja i predstavnika medija. Na otvaranju izložbe bili su i voditelji inozemnih delegacija nazočnih na izložbi. Izložba je okupila 450 izlagača iz 21 država svijeta, od kojih je bilo 120 inozemnih izlagača i 330 domaćih izlagača.

INOVA-BUDI UZOR 2016 bila je i središnje mjesto obilježavanja 60. obljetnice djelovanja Saveza inovatora Zagreba. Tom je prigodom na izložbenom prostoru Saveza (najvećem na Izložbi) predstavljena monografija sa svim najuspješnijim dostignućima članova u prošlih 60 godina. Monografija je na 176 stranica tiskana u 300 primjeraka, a prvi primjerak je predsjednik Saveza poklonio Gradonačelniku Grada Zagreba, gospodinu Milanu Bandiću.

U prigodi obilježavanja 60. obljetnice, predsjednik Saveza je našem Gradonačelniku svečano uručio počasnu člansku iskaznicu Saveza br. 1.

 

VOĐENE POSJETE UČENIKA – INOVA BUDI UZOR 2016, Voditeljica: Sanja Kovačević, prof.

Savez je organizirao posjete učenika zagrebačkih osnovnih i srednjih škola Izložbi s ciljem poticanja inventivnog stvaralaštva naših mladih sugrađana. Ukupno je, uz organizirani autobusni prijevoz (škola-ZV-škola) i stručno vodstvo, Inovu posjetilo 300 učenika iz OŠ Augusta Šenoe, OŠ Brestje i OŠ Antuna Mihanovića, odnosno 1. Tehničke škole Tesla i Elektrotehničke škole.

U programu obilaska, voditeljica je skupine učenika upoznala s obilježavanjem 60 godina postojanja i djelovanja Saveza inovatora Zagreba, postignućima na izložbama i sajmovima inovacija u zemlji i inozemstvu.

Prilikom obilaska posjetiteljima su prezentirane izložene inovacije; naglašena je važnost inovativnosti na tržištu i mogućnosti pokretanja vlastite poduzetničke firme. Također, naglašena je važnost patentiranja izuma, razrede i postupka plasiranja inovacije na tržište i druge korisne informacije.

U završnom dijelu obilaska skupine učenika imale su slobodno vrijeme za obilazak, pri čemu su ostvarili osobne kontakte s izlagačima, pitali, razgledavali, promišljali i davali mišljenja.

 

SVEČANOST DODJELE ODLIČJA –NOĆ STVARALAŠTVA

U večernjim satima, 12. studenoga, u Kongresnoj dvorani Globus, Zagrebački velesajam, na samom završetku INOVE-BUDI UZOR 2016, organizatori su pripremili svečanu dodjelu nagrada kao Noć stvaralaštva, u želji da na osobit način čestitaju najboljima. Ovaj vrhunac Izložbe s hrvatskim tradicijskim pjesmama, uz birane delicije nacionalne kuhinje bio je dodatna afirmacija hrvatskog inovatorstva i zahvala za sudjelovanje prijateljima iz inozemstva. U glazbenom dijelu  priredbe značajan doprinos dao je iznimnim nastupom KUD Žumberak.

Ovom vrhuncu Izložbe nazočilo je 250 oduševljenih izlagača koji su nagrađene, a osobito pobjednika INOVE, „MULTIFUNKCIONALNO KOMUNALNO ELEKTRIČNO VOZILO“ tom-tom, gospodina Vjekoslava Majetića, DOK-ING d.o.o., ispratili zasluženim pljeskom.

Hrvatski savez inovatora prema odluci Izvršnog odbora dodjelio je 32 posebnih nagrada na prijedlog ocjenjivačkog suda.

Savez inovatora Zagreba je dodijelio Godišnju nagradu za najbolju zagrebačku inovaciju u 2015.g. „Eduard Slavoljub Penkala“ gđi Meliti Pavlek Moćan za inovaciju „MELLI CREAM – ZA ZRELU I OSJETLJIVU KOŽU“.

S osobitim ponosom ističemo da je Gradonačelnik Grada Zagreba, gospodin Milan Bandić osobno uručio Nagradu Gradonačelnika, najdraže priznanje Izložbe g. Almiru Karabegoviću za „Spiralu za pse“.

 

NAGRADA NIKOLA TESLA

Nagrada Nikola Tesla za najbolju hrvatsku inovaciju osvojila je inovacija  „MULTIFUNKCIONALNO KOMUNALNO ELEKTRIČNO VOZILO“ tom-tom, autora: VJEKOSLAVA MAJETIĆA iz DOK-ING d.o.o., Zagreb.

 

BUDI UZOR 2016

DODIJELJENA ODLIČJA STUDENTIMA, INOVATORIMA I OBITELJSKIM POLJOPRIVREDNIM GOSPODARSTVIMA

Ukupan broj natjecatelja u pisanju poslovnih planova je 135. Studenti s najboljim poslovnim planovima, njih 7, iste su izložili i pred stručnim žirijem tijekom trećeg dana izložbe. U tri minute istaknuli su prednosti svoje ideje te potom odgovarali na pitanja žirija. Izložba je bila prilika za održavanje poslovnih razgovora u cilju učinkovitije komercijalizacije inovacija i povećanja konkurentnosti na domaćem i europskom tržištu. Osim studenata i inovatora, na izložbi su sudjelovali i predstavnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji su predstavili svoje delicije u okviru Gastro kutka. Tema ovogodišnje izložbe i natjecanja u pisanju studentskih poslovnih planova je „Pametna specijalizacija“. TERA je u sklopu Europske poduzetničke mreže – EEN, koja omogućuje poduzetnicima izlazak na europsko tržište, održala sajam poslovnih mogućnosti te edukacije o intelektualnom vlasništvu i načinima zaštite istog (IPR Help desk), čije su usluge na štandu svaki dan pružali predstavnici Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo.

 

Organizatori i suorganizatori zahvaljuju svima koji su pružili potporu i pomogli uspjeh Izložbe. Prema podacima Zagrebačkog velesajma Izložbu INOVA-BUDI UZOR razgledalo  je 100.000 posjetitelja.

 

Pokrovitelj:

GRADONAČELNIK GRADA ZAGREBA MILAN BANDIĆ

Pokrovitelj:

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, MALOGA I SREDNJEGA PODUZETNIŠTVA I OBRTA

Supokrovitelj:

HRVATSKA GOSPODARSKA KOMORA

Organizatori:

SAVEZ INOVATORA ZAGREBA, RAZVOJNA AGENCIJA ZAGREB-TPZ d.o.o.

Suorganizatori:

GRAD ZAGREB, ZAGREBAČKI VELESAJAM, TERA-TEHNOPOLIS d.o.o.

Potpora:

HRVATSKA UDRUGA INOVATORA-PODUZETNIKA,

SAVEZ INOVATORA PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE,

SAVEZ RIJEČKIH INOVATORA, ZAGREBAČKI FOTO-KINO SAVEZ,

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA ZAGREBA

Svjetski suorganizator:

WORLD INVENTION INTELLECTUAL PROPERTY ASSOCIATIONS

Sponzor:

INA-Industrija nafte, d.d.

 

MEDIJSKA PROMIDŽBA:

središnja konferencija za medije ZV-a uz nazočnost Gradonačelnika, 04. studenoga

-Dobro jutro Hrvatska, najava INOVE,  08. studenoga

-prilozi 09. studenoga o INOVI, središnje informativne emisije HRT i NOVA TV

-prilozi 09. studenoga, Jabuka TV, Mreža TV, Z1, Zoom Zagreb, 25 minutni prilog uživo o INOVI, 11. studenoga

 

PORTALI:

www.promise.hr
ZAGREBAČKI VELESAJAM PUN K’O ŠIPAK
Gradonačelnik Bandić otvorio treću najstariju izložbu inovacija na svijetu – Inovu
www.radio.hrt.hr
INOVA i BUDI UZOR na Zagrebačkom velesajmu
www.zna.hr
Otvoren sajam INOVA 2016 i BUDI UZOR 2016
www.zv.hr
GRADONAČELNIK SVEČANO OTVORIO INOVA-U
www.hina.hr
Na ZV-u otvoreni sajmovi “INOVA 2016.” i “BUDI UZOR 2016.”

 

Izvješće s listom posebnih nagrada možete preuzeti klikom na poveznicu u nastavku:

>>>>> Izvješće INOVA – BUDI UZOR 2016 <<<<<<

[na vrh]