GIF 2019, Limassol, Cipar

SVJETSKI FORUM INOVACIJA
Cipar, Limasol, svibanj 2019.

Hrvatski inovatori prvi put su nastupili na Svjetskom forumu inovacija (Global Invention Forum GIF) u Limasolu na Cipru i, u jakoj konkurenciji inovacija i projekata iz mnogih zemalja, osvojili tri zlatne i tri srebrne medalje, najveću nagradu za projekt mladih inovatora i posebnu nagradu za najbolju inovaciju.

Zlatnim medaljama nagrađene su inovacije: preparat „NiKEL Remove Control 365 Cellulite“ Mirjane Brlečić, Priroda liječi d.o.o.; Postrojenje „Termička obrada mulja“ Vjekoslava Majetića, DOK-ING d.o.o.; “C@N Motion Smart Customer/Human Engagement-Digital Platform with Gesture Controlled User Interface & Augmented Reality“ Tomislava Bronzina, Citus d.o.o.

Srebrne medalje osvojile su inovacije: „Univerzalni nosač uzoraka“ autori Vilko Mandić i Stanislav Kurajica s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu; Kutna spojna pločica „Lastavica“ Igora Puhara i “Bionička šaka” autora Davora Širinića i Luke Miškovića pod mentorstvom prof. dr. sc. Željka Šituma, Udruga inovatora Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Posebnu nagradu organizacije IAIIA dobila je inovacija NiKEL Remove Control 365 Cellulite“ Mirjane Brlečić koja je ocijenjena najboljom odnosno najspremnijom za tržište s najviše registracija.

“Bionička šaka” autora Davora Širinića i Luke Miškovića pod mentorstvom prof. dr. sc. Željka Šituma osvojila je Najveću nagradu “The best project of scientific-technical creativity of youth-2019”

Organizator Foruma je Međunarodni klub Arhimed iz Moskve uz partnere WIPO, Invest Cyprus, IFIA, IAIIA i Cyprus IT Forum. Forum je namijenjen članovima Kluba Arhimed, inovatorima-poduzetnicima i nositeljima prava industrijskog vlasništva, studentima i znanstvenicima, kao i inventivno usmjerenim kompanijama.

Forum je obuhvatio više tematskih cjelina. To je prvenstveno međunarodna izložba industrijskog vlasništva uz sudjelovanje inovatora, nositelja prava na patent, žig ili industrijsko obličje na globalnoj razini, zatim i međunarodna znanstveno-stručna konferencija s posebnim predstavljanjima nacionalnih izaslanstava izabranih projekata spremnih za komercijalizaciju.

Održan je i okrugli stol s naglaskom na ulogu i značaj inovacija na globalnom tržištu, aktivnostima oko licenciranja patenata, potpora inovatorima osobito u okružju razvoja high-tech industrije.

Na Forumu su predstavljeni projekti iz 19 zemlja, među kojima su su: Cipar, Ruska Federacija, Egipat, Indija, Malezija, Sjeverna Makedonija, Italija, Rumunjska, Poljska, Tajvan, Makao, J. Koreja, Japan, Portugal, itd. Ostvareni su brojni bilateralni kontakti, posebice s inovatorima iz Egipta, Cipra, Sjeverne Makedonije i drugima. Vrijednim projektima dodijelili smo četiri hrvatske nagrade.

Predstavili smo naš 44. hrvatski salon inovacija INOVA-Budi uzor, koji će se u studenom ove godine održati na Zagrebačkom velesajmu i pozvali sve sudionike Foruma.

Organizatori su ocijenili da je hrvatsko izaslanstvo najbolje predstavilo Hrvatsku i inovacije kroz sudjelovanje u svim temama Foruma.

I ovaj uspješni nastup hrvatskih inovatora, svojom je velikom potporom omogućio Grad Zagreb.

Savez inovatora Zagreba

PREUZMITE

Popis izlagača s nagradama GIF 2019

[na vrh]