Radionica „Patenti i patentna prijava“

AKADEMIJA TEHNIČKIH ZNANOSTI HRVATSKE,
SAVEZ HRVATSKIH INOVATORA I SAVEZ INOVATORA ZAGREBA

ZAKLJUČCI RADIONICE

PATENTI I PATENTNE PRIJAVE

Na Akademiji tehničkih znanosti Hrvatske /HATZ/, održana je 03. travnja 2019. radionica s temom „Patenti i patentna prijava“ uz sudjelovanje 20-tak znanstvenika i stručnjaka u oblasti industrijskog vlasništva.

Radionicu je u ime domaćina otvorio glavni tajnik HATZ-a prof.dr.sc. Vladimir Mrša, a predavači su bili, prof.dr.sc. Dubravko Rogale, dopredsjednik HATZ i dopredsjednik Saveza inovatora Zagreba s temom „Praktična iskustva inoviranja i patentiranja“; dipl.prav. Neven Marković, direktor u Savezu hrvatskih inovatora i tajnik Saveza inovatora Zagreba s temom „Temelji pravne zaštite novih proizvoda“ i ing. Davor Andreis, pomoćnik tajnika Saveza inovatora Zagreba s temama „Izradba patentne prijave s temeljima upravnog postupka“ i „Nacrt novog Zakona o patentima RH s prijedlogom zaključaka.

Predavanja su potakla sadržajnu raspravu iz koje ističemo doprinos gđe Darinke Vedrine, dipl.iur, Voditeljice odjela Uprave za investicije, industriju i inovacije u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta i prorektora Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr.sc. Miljenka Šimprage.

Zaključci radionice su:

  1. Korekcije nacrta Zakona o patentima u dijelu koji se odnosi na korisni /uporabni/ model s naglaskom na ispitivanje relativne novosti i u djelu o patentu s naglaskom na skraćenje roka za ispitivanje stanja tehnike.
    Zaključak će HATZ i SHI uputiti predlagačima u tijeku predviđenog e-savjetovanja.
  2. Inicijativa sa značajnijim vrednovanjem inovacija i patenata pri napredovanju znanstvenoj zajednici.

U nastavku članka možete preuzeti predavanja klikom na poveznice:

>>>> „Praktična iskustva inoviranja i patentiranja“ <<<<

>>>> „Temelji pravne zaštite novih proizvoda“ <<<<

>>>> „Izradba patentne prijave s temeljima upravnog postupka“ <<<<

>>>> „Nacrt novog Zakona o patentima RH s prijedlogom zaključaka“ <<<<

[na vrh]