PROJEKT “Elektronika i zdravlje” 2019

PROJEKT “Elektronika i zdravlje”
NACIONALNI CENTAR TEHNIČKE KULTURE HZTK,
Kraljevica, 22.-24. rujan 2019.

Dugogodišnji program poticanja inovatorstva mladih Savez inovatora Zagreba, ove je godine dodatno proširen posebnim potprogramom ciljanog rada s mladim inovatorima u školama, udrugama i klubovima mladih inovatora. Taj potprogram pod nazivom „Elektronika i zdravlje“ provodili su najuspješniji mentori mladih inovatora u tijeku školske godine 2018./2019., a završni sadržaj izveden je u Nacionalnom centru tehničke kulture Hrvatske zajednice tehničke kulture u Kraljevici 22.-24. rujna.

Na izložbi INOVA-MLADI 2019, ocjenjivači sud je izabrao najbolje 4 rada koji su usavršeni u Nacionalnom centru:

1.
Autor: KARLO KLAIĆ
Mentor: IVAN KRKA
Škola: POŠTANSKA I TELEKOMUNIKACIJSKA ŠKOLA Zagreb

BUDILICA ZA OSOBE OŠTEĆENOG SLUHA

Napravljen je digitalni sat s alarmom. Umjesto zvučnog alarma uređaj na namještenom vremenu uključuje vibrator koji svojim vibriranjem budi osobu oštećenog sluha.

2.
Autor: VEDRAN GUSKOVIĆ
Mentor: STJEPKO MAČKOVIĆ
Škola: POŠTANSKA I TELEKOMUNIKACIJSKA ŠKOLA Zagreb

ZAGREBAČKA ENERGETSKA ŠKRINJA

Škrinja ne mora nužno biti zagrebačka, već  naručitelj bira izgled prednje ploče te tako i škrinja mijenja ime. Sam uređaj se sastoji od ispravljača, baterija velikog  kapaciteta (9,8 A/h) te odašiljača koji omogućava bežično punjenje za to predviđenih mobitela. Ostale mobitele punimo žičano standardnim kabelom. Moguć je autonomni rad ili uređaj može biti vezan na gradsku mrežu (230 V). Škrinju možemo koristiti na raznim mjestima (izložbe, sajmovi, štandovi, turističke agencije…).

3.
Autor: JURAJ HLEVNJAK
Mentor: MILAN KORAĆ
Škola: TEHNIČKA ŠKOLA RUĐERA BOŠKOVIĆA

SUSTAV ZA NADZOR REZERVACIJA

Sustav za nadzor rezervacija je poslovna aplikacija. Namjena je za sve ustanove kod kojih je potrebno  rezervirati termin. Trenutno je rad prilagođen za frizerski salon. Korisnik  koji se želi rezervirati može skinuti aplikaciju i upisati svoje pogodno vrijeme usluge. Termini su ograničeni unutar radnog vremena. Aplikacija također provjerava zauzetost termina.

4.
Autor: LORENA MILKOVIĆ
Mentor: ŽELJKO ŠAFRAN
Škola: POŠTANSKA I TELEKOMUNIKACIJSKA ŠKOLA Zagreb

GRIJAČ PAPUČA

Ova naprava služi za jednostavno zagrijavanje obuće. Kao grijač koriste se otpornici velike snage. Pogone se naponom od 12V, a ugrađeni  el. Termostat sprečava pregrijavanje. Uređaj možemo koristiti kod kuće za stvaranje osjećaja ugode, za brzo sušenje obuće …

Zahvaljujemo voditeljici Nacionalnog centra, gospođi Svijetlani Grubišić na iznimnoj dobrodošlici i stručnoj potpori. Boravak u Kraljevici, voditeljica Grubišić je iskoristila za upoznavanje s povijesnom, umjetničkom i tehničkom baštinom lokalne sredine. Posjetili smo dvorac Frankopana „Nova Kraljevica“ s muzejskom postavom „Putevi Frankopana“ i Zbirkom maketa brodova Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u sklopu Brodogradilišta Kraljevica, utemeljenog još 1729.g.

[na vrh]